Oul vopsit tradiţional – simbol al Paştelui

În fiecare primăvară se reaprinde în sufletul nostru flacăra speranţei şi a încrederii în Învierea din veac, aşa precum natura reînvie an de an, mai gingaşă cu fiecare ghiocel, mai caldă cu fiecare rază de soare şi mai plină de taine cu fiecare mugur şi fiecare frunză şi floare ce apar pe zi ce trece din această primăvară.

În 25 aprilie, când Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfântul Vasile de la Poiana Mărului şi pe Apostolul şi Evanghelistul Marcu, şi având în vedere că mai este puţin până la marele praznic împărătesc, împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Aşchileu Mare am desfăşurat o activitate în cadrul căreia elevii au învăţat cum se vopsesc ouăle în mod tradiţional.

S-a folosit ca şi modalitate de colorare a acestora cojile de ceapă, iar pentru a le face şi mai frumoase s-au imprimat diferite forme de frunze pe suprafaţa acestora. Copiii au fost foarte impresionaţi de această tehnică, Unii ne-au mărturisit că bunicile lor mai vopsesc şi acum ouăle în mod tradiţional.

Pentru a dezvolta imaginaţia şi a stimula creativitatea, elevii au fost lăsaţi să decoreze cu ajutorul cariocilor şi a acuartelelor propriul lor ou pe care apoi l-au dus acasa pentru a-şi împărtăşi bucuria părinţilor.  Ne-am bucurat şi noi să vedem ce imaginaţie au copiii. Câţiva dintre ei au desenat drapelul  României, alţii au desenat: cruciuliţe, coşuleţe cu ouă, peisaje din natură, floricele, fluturaşi, chiar şi buburuze.

Dorinţa noastră este ca tradiţia de vopsire a ouălor să dăinuiască în timp, mai ales pentru că în creştinism oul capăta o dublă conotaţie, el fiind considerat atât emblemă a universului, ca principiu generator, ca simbol al perfecţiunii, cât şi o comemorare a patimilor şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos

La finalul activităţii s-a realizat o expoziţie cu ouăle vopsite şi astfel elevii şi-au văzut munca pusă în valoare, totul a fost frumos aranjat, în tonuri vii, bine armonizate, lucru care ne-a încântat privirea, creându-ne  un sentiment de bucurie şi optimism în deplină concordanţă cu atmosfera generală a sărbătorii Paştelui – sărbătoarea biruinţei luminii asupra întunericului, a trimfului vieţii asupra morţii.

Prof. Daniela MARCU

Comentariile sunt închise.