Credinţe de Crăciun în Maramureş
În Maramures se crede că nu e bine să muncești decât pe lângă casă în ajunul Crăciunului, că nu e bine să ceri sau să dai împrumut și că rufele spălate în ajun aduc boli asupra familiei.
Se mai crede că acela care plânge în ajunul Crăciunului va plânge tot anul care urmează. Dacă animalele se culcă pe partea stângă, e semn că iarna va fi lungă și geroasă.
Baieții nu mănâncă bucate unsuroase, pentru ca nu cumva soțiile să le fie urâte.
Se postește în Ajunul Crăciunului pentru Maica Domnului, pentru că în ziua aceea Maica Domnului s-a muncit si-a fost supărată; i-a fost greu, n-a mâncat nimic. Se mai postește în Ajun pentru pâine, ca să rodească.
O interdicție au și dracii în seara de Crăciun: de frica copiilor care umblă cu colinda, stau ascunși.
Ca să se înmulţească vitele, li se dă din toate mâncărurile din Ajun seara, precum și o bucăţică de aluat dospit. Apa cu care se spală vasele în a treia zi de Crăciun se dă vitelor s-o bea şi, ca să se înmulțească, o parte din apă este aruncată peste vite.
E bine ca în cele trei zile de după Crăciun să se strângă apa în care se spală vasele, apa care se fierbe într-un vas mare şi se lasă să se așeze (dacă nu-i limpede, se scurge şi se pune să mai fiarbă). După ce apa e limpede ca lacrima, se păstrează până la primăvară, când se scot albinele. Cu apa aceea se înconjoară stupii şi se stropesc, anume ca să nu-i poata nimeni deochea.