
În România, emisia de gaze cu efect de seră este în continuă creștere. O alternativă a deplasării cu mașina, care este un vehicul extrem de poluant, o reprezintă bicicleta. Pentru ca bicicletele să se înscrie în mobilitatea urbană sau rurală, folosirea lor trebuie susținută de o voință politică axată pe anumite principii: amenajarea de piste speciale și sigure pentru bicicliști, parcări accesibile și mijloace de transport în comun, adaptate bicicletelor. Românii au început, de câțiva ani, să aleagă deplasarea cu bicicleta, în special, în marile orașe. Piața producătorilor de biciclete este și ea în continuă dezvoltare. De la bicicleta clasică la cea electrică este un drum inovator, pe care întâlnim numeroase modele.
Unul dintre ele, aparent excentric, însă, în esență, extrem de modern, fiabil și ecologic este modelul bicicletei din bambus.
Veltra Bikes (Câmpina)- primul producător de biciclete din bambus laminat, din lume
Dacă la nivel mondial sunt 100 de companii ce produc biciclete din lemn sau bambus, Veltra Bikes, din Câmpina, este unicul producător care laminează bambusul necesar fabricării vehiculului. Tânărul antreprenor, Sabin Dimian (29 de ani), a creat, în 2018, brandul Veltra Bikes, sub care produce biciclete din bambus, într-un atelier din Câmpina, judeţul Prahova.
«Filozofia noastră este că trebuie să inovăm pentru a fi recunoscuți»
Sabin conduce afacerea alături de Ion Morozan, iar pentru fabricarea bicicletelor, există doar şase angajaţi. Cei doi își doresc să testeze pieţele externe, iar în viitor să înființeze o fabrică în România. Pentru aceste investiții și-au propus să atragă fonduri europene. Materia primă pentru biciclete vine din China, iar timpul de producţie este de circa o săptămâna. Inconvenientul este că transportul bambusului durează aproape trei luni, ceea ce poate conduce la întârzieri ale comenzilor.
Deoarece lumea se îndreaptă către modele electrice de mașini, nepoluante, cererea devine din ce în ce mai mare și pentru biciclete. Antreprenorii se gândesc să fabrice un model electric pentru anul ce urmează.
Povestea românească a bicicletei de bambus
Visul lui Sabin Dimian s-a născut în 2012, după ce a citit un articol, într-o revistă de specialitate, despre o companie din America ce produce biciclete din bambus la preț de 6000 de dolari. El își amintește, că pe vremea studenției (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), părinții îi dădeau 100 lei pe săptămâna, bani de buzunar, dintre care jumătate, îi păstra pentru a ii investi în afacerea la care visa și cu care își dorea să cucerească Europa.
Au fost luni de zile când mâncam doar orez și cartofi prăjiți. Îmi doream un suc sau o înghețată , dar mă abțineam. Știam că am nevoie de bani pentru a îmi putea realiza visul, spune Sabin.
Deoarece suma strânsă era departe de ceea ce avea nevoie, tânărul a început o altă afacere: vindea plăci de întins părul. În 3 ani, a reușit să vândă 500 de plăci, dar nici asta nu a fost suficient. Sabin şi-a vândut motocicleta, și a început să amenajeze grădini. În 6 ani, împreună cu partenerul său, a strâns 35 de mii de euro. Între timp, într-un mic atelier din comună Bănești, Sabin a început pionieratul cu propria bicicletă, pe care a instalat un cadru din bambus. Bambusul este cu 35% mai rezistent decât stejarul. El absoarbe foarte mult vibraţiile şi atunci mersul pe o astfel bicicletă este foarte confortabil.
Primul fabricant de biciclete de bambus laminat e un prahovean

În România, emisia de gaze cu efect de seră este în continuă creștere. O alternativă a deplasării cu mașina, care este un vehicul extrem de poluant, o reprezintă bicicleta. Pentru ca bicicletele să se înscrie în mobilitatea urbană sau rurală, folosirea lor trebuie susținută de o voință politică axată pe anumite principii: amenajarea de piste speciale și sigure pentru bicicliști, parcări accesibile și mijloace de transport în comun, adaptate bicicletelor. Românii au început, de câțiva ani, să aleagă deplasarea cu bicicleta, în special, în marile orașe. Piața producătorilor de biciclete este și ea în continuă dezvoltare. De la bicicleta clasică la cea electrică este un drum inovator, pe care întâlnim numeroase modele.Unul dintre ele, aparent excentric, însă, în esență, extrem de modern, fiabil și ecologic este modelul bicicletei din bambus. Dacă la nivel mondial sunt 100 de companii ce produc biciclete din lemn sau bambus, Veltra Bikes, din Câmpina, este unicul producător care laminează bambusul necesar fabricării vehiculului.Tânărul antreprenor, Sabin Dimian (29 de ani), a creat, în 2018, brandul Veltra Bikes, sub care produce biciclete din bambus, într-un atelier din Câmpina, judeţul Prahova.
«Filozofia noastră este că trebuie să inovăm pentru a fi recunoscuți»
Sabin conduce afacerea alături de Ion Morozan, iar pentru fabricarea bicicletelor, există doar şase angajaţi. Cei doi își doresc să testeze pieţele externe, iar în viitor să înființeze o fabrică în România. Pentru aceste investiții și-au propus să atragă fonduri europene. Materia primă pentru biciclete vine din China, iar timpul de producţie este de circa o săptămâna. Inconvenientul este că transportul bambusului durează aproape trei luni, ceea ce poate conduce la întârzieri ale comenzilor. Deoarece lumea se îndreaptă către modele electrice de mașini, nepoluante, cererea devine din ce în ce mai mare și pentru biciclete. Antreprenorii se gândesc să fabrice un model electric pentru anul ce urmează. Visul lui Sabin Dimian s-a născut în 2012, după ce a citit un articol, într-o revistă de specialitate, despre o companie din America ce produce biciclete din bambus la preț de 6000 de dolari. El își amintește, că pe vremea studenției (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), părinții îi dădeau 100 lei pe săptămâna, bani de buzunar, dintre care jumătate, îi păstra pentru a ii investi în afacerea la care visa și cu care își dorea să cucerească Europa.Au fost luni de zile când mâncam doar orez și cartofi prăjiți. Îmi doream un suc sau o înghețată , dar mă abțineam. Știam că am nevoie de bani pentru a îmi putea realiza visul, spune Sabin.Deoarece suma strânsă era departe de ceea ce avea nevoie, tânărul a început o altă afacere: vindea plăci de întins părul. În 3 ani, a reușit să vândă 500 de plăci, dar nici asta nu a fost suficient. Sabin şi-a vândut motocicleta, și a început să amenajeze grădini. În 6 ani, împreună cu partenerul său, a strâns 35 de mii de euro. Între timp, într-un mic atelier din comună Bănești, Sabin a început pionieratul cu propria bicicletă, pe care a instalat un cadru din bambus. Bambusul este cu 35% mai rezistent decât stejarul. El absoarbe foarte mult vibraţiile şi atunci mersul pe o astfel bicicletă este foarte confortabil.
Din 2012 până în 2018, nu am vândut un șurub, deși testam materiale, pivotam, cream prototipuri(…). În ianuarie 2018 eram în lucru cu un model nou, l-am testat, eram foarte siguri pe el. Dar…a fost un eșec, îmbinările nu au rezistat. Cauza o reprezintă îmbinările din cânepă și adeziv, dar și bambusul importat din Taiwan, care venea cu propriile dimensiuni și circumferințe, așa încât a îl modifica conducea, automat, la pierderea rezistenței de îmbinare. Totul trebuia să fie la milimetru, unghiurile perfecte, doar că bambusul era strâmb, afirmă Sabin Dimian.Următoarea etapă a fost aceea de a lamina acest bambus. Cu tot echipamentul, bicicleta a ajuns să cântărească între 8 şi 10 kg.
Trebuie să îți dorești luna, pentru ca, în caz de eșec, să cazi printre stele (Oscar Wilde)
Am dorit mereu ceva autentic. Ceva care să aibă legătură cu mine. Când am proiectat, în minte, această afacere, nu am gândit-o doar pentru România, ci la scară mondială. Am citit, am studiat, am înțeles că cele 100 de companii producătoare de biciclete din bambus, din întreagă lume, nu și-au propus o afacere la scară mare. Sunt mai mult afaceri de familie, de aceea durează foarte mult să fabrice o bicicletă. Asta i-a determinat să meargă pe prototipul Super-Premium. Pentru a reuși în piață este nevoie de mai mulți diferențiatori. Materia primă trebuie să fie ieftină (bambusul este mai ieftin decât stejarul sau arțarul, fiind și mult mai rezistent), mărturisește Sabin Dimian.Din cele 2500 de specii de bambus existente în lume, doar patru au rezistență mai mare decât a oțelului.Poate reușim să creștem bambus, în România. Eu am plantat, în curte, dar crește foarte greu. Sper ca în câțiva ani, să găsesc soluția de a îl cultiva în condiții de mediu propice, conchide Sabin.După ce au fost trimise câteva biciclete la un laborator de testare din Marea Britanie, prototipul a fost validat. Bicicletele produse la Bănești au fost testate la 100 de mii de cicluri (aproximativ, 20 de ani de pedalat, normal). Fiabilitatea lor a condus la obținerea certificărilor.Bicicletă din bambus laminat a câştigat numeroase premii internaţionale. Premiul pentru start-upul anului 2019, l-a luat la concursul Băncii Mondiale pentru tehnologie prietenoasă cu mediu, după ce în 2017, câștigase medalia europeană de aur pentru transport inovativ.Pentru 2019, fondatorii și-au propus: fabricarea a 100 de biciclete, să își consolideze brand-ul şi să crească vânzările la peste 40.000 de euro. Pentru anul viitor și-au stabilit un proiect îndrăzneț : crearea unui model cu viteze şi a unuia electric.Bicicletele sunt vândute pe site-ul veltrabikes.com, iar preţul unei biciclete ajunge la 1.200 de euro.Piaţa românească a vânzării de biciclete a ajuns la peste 90 mil. euro și este în creștere datorită tendinței românilor de a avea o viață sănătoasă, în mișcare și de a proteja mediul de noxeÎn România, se vând anual aproximativ 450.000 de biciclete, la un preţ mediu de 200 de euro bucata.
Bicicletele din bambus, o alternativă ecologică a viitorului
Deși ciclismul este un mijloc de transport agreat, atât în zonele rurale, cât și în cele urbanizate, bicicletele din bambus nu sunt utilizate, pe scară largă. Cu toate acestea, odată cu apariția politicii „verzi”, bambusul este din nou folosit, în principal pentru bicicletele de cursă, de înaltă calitate. Astăzi, bicicletele din bambus încep să intre pe piață ca o alternativă ieftină la bicicletele din aluminiu sau metal, relativ scumpe și nu „durabile”Primul brevet pentru biciclete de bambus a fost înregistrat în Anglia de către Bamboo Cycle Company, la 26 aprilie 1894.Doi ani mai târziu, în Statele Unite, August Oberg și Andrew Gustafson au depus un nou brevet, însă, datorită dezvoltării de metale industriale dure, precum oțelul și aluminiul, bambusul nu a fost niciodată utilizat pe scară largă.
- preluare din Cotidianul.ro, Rona David, 28 august 2019