Conferintele ARFV: Reforma agrara in Romania si optantii unguri din Transilvania inaintea Societatii Natiunilor

Asociatia Romana Focul Viu, preocupata de prezervarea si promovarea valorilor si traditiilor romanesti – crestine, are bucuria de va va aduce la cunostinta desfasurarea conferintei cu tema:

REFORMA AGRARA IN ROMANIA SI OPTANTII UNGURI DIN TRANSILVANIA INAINTEA SOCIETATII NATIUNILOR,

care va avea loc in data de 2 noiembrie cu incepere de la ora 18.00 in sala Ioan Muslea a Bibliotecii Centrale Universitare Lucia Blaga din Cluj Napoca.

In contextul numeroaselor procese de retrocedare de proprietati din arealul Transilvaniei care au apartinut unor cetateni ai monarhiei habsburgice de până la Marea Unire din 1918, consideram a fi necesar a readuce in atentia publicului larg a problemei „optantilor” maghiari, fosti proprietari de intinse perimetre funciare.

Sfarsitul primului razboi mondial a prilejuit destramarea Imperiului Austro Ungar, iar in contextul afirmarii statelor natiune si a reformelor agrare demarate imediat dupa incetarea conflagratiei mondiale,  a adus in discutie problema unor familii nobiliare maghiare care, revendicandu-si uriase intinderi teritoriale in Transilvania, au fost puse in fata deciziei consfintita prin Tratatul de la Trianon – de a alege intre cetatenia ungara sau cetatenia romana. In urma optiunii acestora pentru cetatenia ungara si urmare a unor indelugate procese internationale desfasurate pe perioada anilor 1923 – 1930, Tribunalul Arbitral de la Paris a obligat Statul Roman sa plateasca despagubiri Ungariei si „optantilor” unguri echivalentul a peste 100 de tone aur pur de 24 de carate, valoare pe care Romania achitat-o integral.

In conditiile in care Transilvania numara 367 de „optanti” care detineau aproape 80% din suprafetele agricole si de padure si care au fost despagubiti de catre Statul Roman in perioada interbelica, problema actuala a unor procese de retrocedare intentate Statului Roman de catre foste familii nobiliare maghiare ar trebui sa fie lovite de nulitate. Avem argumente juridice sa ne sustinem dreptul asupra acestor proprietati? Au dreptul urmasii fostilor proprietari sa isi solicite in instanta dreptul asupra unor bunuri pe care Statul Roman le-a despagubit in aur in perioada interbelica?

Ne propuneam ca aceste aspecte istorice si juridice, de o deosebita insemnatate pentru trecutul si mai ales prezentul Romaniei sa fie aduse la cunostiinta auditoriului in conferinta noastra.

Vor fi alaturi de noi in acest demers prof. univ. dr. Ioan Sabau Pop si istoricul Vasile Lechintan.

Credem ca anul Centenarului Marii Uniri ar trebui sa fie mai ales prilejul reafirmarii valorilor si spiritului romanesc autentic.

Va asteptam alaturi de noi!

Comentariile sunt închise.