Icoana pe Sticlă, Identitate Transilvană

Icoana pe Sticlă, Identitate Transilvană

Asociaţia Română Focul Viu (ARFV) are bucuria de a vă invita la un excurs contemporan în lumea creaţiei populare, numit „Icoana pe sticlă, identitate transilvană”, vineri 20 mai 2011, ora 18.00, la Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca(Turnul Croitorilor).

Vernisajul expoziţiei de icoane va fi susţinut şi onorat de părinţii Jan Nicolae, lector universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi Ioan Bizau, lector universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

Povestea icoanei pe sticlă începe la Nicula, un sat devenit simbol, unde la 1699 o icoană a Maicii Domnului – proaspăt pictată de către un preot din satul alăturat- a lăcrimat

Aceste icoane pe sticlă reflectă un mod de gândire specific ţăranului român transilvănean, trăitor într-un spaţiu intercultural. Ele sunt şi o expresie a interferenţei gândirii religioase răsăritene cu iconografia populară apuseană, întrucât icoana pe sticlă, la acea vreme (sec. XVIII), era deja o tradiţie în Europa Centrală. De aici, de la Nicula, treptat, drumul spre sud al icoanei ardelene – în centrele din Şcheii Braşovului, Valea Sebeşului, Maierii Albei Iulia, Mărginimea Sibiului sau zona Munţilor Făgăraş – întâlneşte mistica răsăriteană, dogmatica şi erminia sa.

Meşterii iconari care expun: Ierodiacon Siluan Timbuş, Niculina Albu, Simona Teodora Roşca, Cornelia Giurgiu Man şi Simona Pletea încercă prin acest demers contemporan să surprindă prin creaţiile lor o frântură din universul acestei curate lumi pe care noi- cei din ARFV- refuzăm să o credem apusă.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 21-26 mai 2011, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, zilnic între orele 10-20.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română Focul Viu în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Centrul de Informare Turistică şi Centrul de Cultură Urbană.

Vă aşteptăm cu drag !

Echipa ARFV