Mileniile Românilor

„Mileniile Românilor povestite în anul Centenarului României Mari”

Într-o perioadă marcată de relativizarea valorilor considerate până mai ieri perene, în plin proces de globalizare excesivă și de degradare a trăsăturilor de identitate, avem datoria să ne afirmăm şi să ne asumăm fiinţa românească şi valorile naţional creştine.

În prag de an aniversar a Marii Uniri, credem a fi un prilej potrivit pentru a ne susţine valorile, a ne cunoaşte mai bine istoria, cultura şi a ne exprima ataşamentul faţă de locul în care ne-am născut.

In acest sens, Asociaţia Română Focul Viu, în dorinţa de a veni în întâmpinarea tuturor care subscriu principiilor noastre, vă invită Luni, 27 noiembrie ora 18, la conferinta suținută de domnul Constantin Barbu  intitulată  “Mileniile Romanilor povestite in anul Centenarului Romaniei Mari”. Evenimentul va fi găzduit de Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca, în sala Ioan Mușlea.

Îndrăgostit de istoria neamului său, căutător în arhivele lumii, papirus cu papirus, hartă cu hartă, manuscris cu manuscris, domnul Constantin Barbu va trece în revistă dovezile care susţin existenţa populaţiilor autohtone – traci, traco-romani, romani – mărturii inedite care atestă continuitatea acestora pe meleagurile vechii Dacii.

Constantin BarbuConstantin Barbu este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universitatii din Craiova , ulterior bursier al Guvernului Francez. Publică in mai toate revistele culturale ale țării, debutând în anul 1975. Este unul dintre discipolii lui Constantin Noica si a dorit sa continue opera maestrului său. Ajuns la rândul său un maestru, cel despre care filosoful spunea că “este exceptional de înzestrat” reprezentând “filosoful tinerei generații”, este si singurul care s-a încumetat, azi, cu mijloace proprii si mari sanse de reușită, să ducă pană la capăt Proiectele Nationale ale lui Constantin Noica: Mihai Eminescu si Dimitrie Cantemir.

Constantin Barbu este  cel care a făcut din aducerea acasă a manuscriselor lui Cantemir o adevărată odisee, după cum singur mărturiseşte. Graţie efortului său susţinut pe parcursul a câtorva decenii primele 25 de volume din “Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir”, au fost donate Bibliotecii Academiei Române de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

A dedicat acestor proiecte de istorie si cultura nationale  peste 200 de carti. Este apreciat in demersul sau cultural de personalitati importante ale culturii romane contemporane: Marin Sorescu, Edgar Papu, Anton Dumitriu, Adrian Marino, parintele Dumitru Staniloaie si chiar de catre Emil Cioran.

Comentariile sunt închise.