Jonathan Jackson în rolul principal al filmului dedicat vieții cuviosului Iosif Isihastul

Câştigător a cinci premii Emmy pentru interpretarea din serialul „General Hospital”, cunoscut şi din rolurile pe care le-a avut în alte filme precum „Nashville”, „Tuck Everlasting” sau „Insomnia”, unde a jucat alături de Al Pacino şi Robin Williams,  Jonathan Jackson interpretează rolul principal în documentarul dedicat cuviosului Iosif Isihastul. Trailerul, a gost deja up-loadat deja în mediul on-line, urmând a fi lansat în viitorul apropiat.

Cuviosul Iosif Isihastul a fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei secolului XX.

Cu prilejul ultimei vizite efectuate în Sfântul Munte, Patriarhul Ecumenic a anunţat canonizarea cuviosului Iosif, împreună cu alţi trei monahi aghioriţi. Într-un interviu acordat pentru Orthodoxia News Agency, Jonathan Jackson a vorbit despre experienţa acumulată în urma documentarului şi a numit rolul una dintre cele mai mari provocări ale carierei sale şi o mare binecuvântare. „Totul a fost incredibil. A fost ca un vis devenit realitate”, a precizat Jonathan Jackson. Actorul a explicat că obiectivul documentarului a fost să prezinte lumii viaţa interioară a unui ascet.

Proiectul cinematografic a implicat o puternică transformare interioară. Dacă în alte situaţii, rolurile pe care le-a interpretat implicau mai mult dialog, de data aceasta situaţia a fost total diferită pentru că era vorba despre un monah care petrecea mult timp în linişte şi rugăciune. „Au fost câteva rugăciuni, dar nu a fost prea mult dialog. A fost ca şi când ai filma un film mut, un film dramatic”. Jonathan Jackson a declarat că cel mai mult l-a impresionat la Cuviosul Iosif Isihastul dragostea pentru Dumnezeu și Maica Domnului. „Avea o iubire pentru Hristos foarte puternică, consumatoare. Tot ce făcea (postul, privegherile) se datora iubirii pentru Dumnezeu, pentru că se oferea în totalitate Lui şi se ruga pentru lume. Este aproape imposibil să înţelegi raţional această viaţă”, a spus actorul american.

Părintele Iosif Isihastul a fost unul dintre cei mai remarcați nevoitori athoniţi ai secolului XX. Datorită ucenicilor săi, care au transmis şi au pus în practică învăţătura şi modul său de viaţă în comunităţi din ce în ce mai mari, el poate fi considerat pe bună dreptate principalul autor al actualei restaurări a tradiţiei rugăciunii inimii din Muntele Athos.

Cuviosul Iosif Isihastul s-a născut în anul 1898 în Insula Paros (Arhipelagul Ciclade) din Grecia, fiind botezat cu numele de Francisc. Orfan de tată încă de mic, tânărul Francisc a plecat la vârsta adolescenţei să lucreze în portul Pireu, iar apoi s-a înrolat în armată. După împlinirea stagiul militar, a întâlnit în Atena pe un monah aghiorit de la o chilie din Kareia, pe care l-a rugat să îl ia cu sine atunci când se va întoarce în Sfântul Munte Athos. A împărţit toată averea sa săracilor şi celor din casa lui şi a luat hotărârea definitivă de a pleca în Sfântul Munte.

Venit la Athos la vârsta de 23 de ani, hrănindu-se cu istorisirile despre marii asceţi, a căutat imediat un părinte duhovnicesc care să-l înveţe rugăciunea inimii. Însă nu a găsit pe nici unul. După o scurtă şedere la Katunakia, alături de bătrânul Daniil, a plecat spre Vigla, în apropiere de peştera Sfântului Atanasie Athonitul. În acest răstimp a cercetat multe peşteri şi locuri, unde au trăit cuvioşi athoniţi. În cele din urmă, s-a întâlnit cu Părintele Arsenie, care va deveni împreună-nevoitor cu dânsul, şi a aflat că împărtăşesc aceeaşi dorinţă de isihie, aşa că au hotărât să găsească un Stareţ încercat. L-au găsit pe Stareţul Efrem Dogarul, şi s-au aşezat într-o colibă sărmană şi dărăpănată de la Schitul Sfântului Vasile. Stăteau în colibă numai în timpul celor mai reci luni de iarnă; în restul anului, vreme de aproape zece ani, au stat în peşterile de piatră din stâncile Athosului, hrănindu-se cu puţină pâine uscată şi dedicându-şi tot timpul rugăciunii.

În luna ianuarie a anului 1938, bătrânul Iosif împreună cu părintele Arsenie au plecat de la schitul Sfânta Ana Mică, într-un locul depărtat şi ascuns în munţi. Aici au zidit un paraclis în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, precum şi trei mici chilii. În cei aproape 13 ani de şedere la Sfânta Ana, în jurul părintelui Iosif Isihastul s-au adunat deja 7 nevoitori.

Părintele Iosif nu şi-a îngăduit niciodată odihnă în nevoinţe, în ciuda unei sănătăţi şubrede ce l-a adus treptat într-o stare de semi-paralizie. Cu toate acestea, pentru că ucenicii săi mai tineri nu puteau îndura asprimea peşterilor, in iunie 1951, a decis să-şi mute obştea intr-un loc mai accesibil, la Schitul Nou.

Aici, după puţină vreme, pe 15 august 1959, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu ca un adevărat mucenic.

De-a lungul vieţii, pentru jertfa sa, Dumnezeu i-a dat multe daruri duhovniceşti: vederea luminii, vedenii minunate, înainte-vedere şi cunoaşterea gândurilor. După adormirea sa, Sfântul Duh a dat mărturie de prezenţa Sa în el, rămăşiţele sale răspândind bună mireasmă.

Actorul Jonathan Jackson este și autorul lucrării ”Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu” apărută în premieră în limba română, la Editura Doxologia din Iași. Însoţită de o prefaţă a Arhim. Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu din Sfântul Munte Athos, „Taina artei” este atât un eseu despre menirea creştină a artei, cât şi o confesiune a lui Jonathan Jackson despre convertirea sa la ortodoxie.

Iată un fragment din lucrare:

„Golirea de multele sale iluzii şi false identităţi este un demers care îl pregăteşte pe artist să primească forţa creatoare a Duhului într-un chip mai profund. Îl ajută să primească o altă viziune decât cea personală şi îi dăruieşte îndrăzneala de a o urma, chiar dacă viziunea pune la îndoială preconcepţiile sau limitările sale fireşti. Fiecare situaţie în viaţă se rezumă în final la a te goli (kenosis) şi a deveni viu pentru forţa mai mare a harului. Căsătoria, de exemplu, este o formă incredibilă de asceză: omul este zilnic chemat să se lepede de dorinţele sale de dragul celui iubit. Creşterea de copii este o altă formidabilă formă de asceză. Nu poţi rămâne un artist centrat pe propria persoană dacă doreşti să-ţi creşti copiii cu dăruire şi deliberare. Va trebui să mori faţă de propriile dorinţe şi să învii dorinţelor unui Dumnezeu ce iubeşte necondiţionat. În viaţa noastră, totul – ocupaţia, visele, relaţiile, triumfurile şi încercările – ne este dat pentru ca să putem deveni vii frumuseţii şi tainei iubirii lui Hristos.”

Tototată actorul Jonathan Jackson s-a implicat într-un demers public în strângerea de fonduri pentru proiectul mănăstirii ortodoxe româneşti din Shannonbridge, Irlanda. Mănăstirea este proiectul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale care se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea terenului. „Au o pagină de strângere de fonduri şi este un lucru minunat ceea ce fac”, spune actorul menţionând că îi cunoaşte personal pe cei care se ocupă de acest proiect.

„Dacă eşti inspirat de ceea ce fac, dacă ai cât de puţin de oferit cred cu sinceritate că va fi o comoară”, a precizat actorul de la Hollywood. Terenul se află în Shannonbridge, la câţiva kilometri de situl monastic al Sf. Ciaran de Clonmacnoise, într-un ținut cu multe mănăstiri și sfințit prin nevoințele a mii de monahi în primul mileniu creștin. Proprietatea aparţine unei comunități catolice care doreşte ca terenul să nu îşi piardă specificul religios

după înstrăinare. În acest sens, deşi proprietatea a fost evaluată la 450.000 euro, preţul de vânzare a fost stabilit la 300.000 euro cu posibilitatea plăţii eşalonate până la finalul anului 2020..Monahia Iosifia, coordonatoarea campaniei de strângere de fonduri în mediul online, menţionează că obiectivul este strângerea a 250.000 euro. Mănăstirea va avea trei hramuri: Izvorul Tămăduirii,  Sfântul Ciaran de Clonmacnoise (9 septembrie) şi Soborul tuturor sfinţilor celţi ai Irlandei.

Mănăstirea va fi deschisă oricui, indiferent de naționalitate, limbă, rasă sau vârstă, se menţionează pe pagina dedicată strângerii de fonduri. Campania online a fost demarată în data de 2 septembrie 2019. Până în prezent au donat 93 de persoane şi s-a strâns suma de 23.220 euro.

Persoanele din Romania NU pot face donaţii pe pagina de GoFundMe deoarece Romania nu se află printre statele care pot accesa platforma. Cei care vor să doneze o pot face în contul deschis în Irlanda sau în cele două conturi (RON şi EUR) din Romania.

Conturi Romania:

Nume: Marina Brolla
Banca: INGB CENTRALA
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB
Cont RON: IBAN: RO69INGB0000999904615996
Cont EUR:  IBAN: RO93INGB0000999909511542

Cont Irlanda

Beneficiar: Romanian Church in Ireland
Banca: Bank of Ireland
IBAN- IE98BOFI 9000 3324 4356 07
BIC – BOFIIE2D
Adresa băncii: 6 Lower O Connell Street, Dublin 1
Adresa beneficiarului: St. John the Baptist Missionary Centre, Drimnagh Castle, Long Mile Road, Dublin 12

Comentariile sunt închise.