Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Obiceiuri din Maramureş de Crăciun şi Anul Nou

Tradiţii

În Maramureş, de Crăciun lumina nu se stinge şi nici o casă nu rămâne necolindată. Sărbătoarea e plină de obiceiuri frumoase, încărcate de semnificaţii pe care oamenii din toate părţile vin să le admire, pentru a se bucura de un Crăciun pur românesc.

 

  

Maramureșul mai păstrează încă vii multe dintre tradițiile și obiceiurile care se practică de sărbătorile de iarnă. Pe lângă celebrul obicei al colindatului, umblatul cu Viflaimul sau cu steaua, în unele zone ale județului rămân încă tradiții nealterate.

Maramureșul înglobează toată viața rurală, neschimbată obiceiurile țăranului român și modul lor de viață. Orice trecător, musafir sau turist, ce poposește prin zonă, are oportunitatea de a face un pas înapoi în timp și de a fi martorul unei vieți simple, trudite în natura acestui meleag.

24-25 decembrie – Obiceiuri de Crăciun:

Hristos se naste si Maramuresul e in sarbatoare. Dupa Slujba de Litie, morosenii pleaca de la biserica si colinda pe la case toata noaptea, imprastiind prin colinde, vestea Nasterii Mantuitorului. Satele sunt animate de cete de colindatori, pana a doua zi dimineata. Truda le e rasplatita cu nuci si mere, cozonaci calzi si carnati, cu vin si horinca.

31 decembrie – Ajunul Anului Nou:

Noaptea dintre ani e sarbatorita cum se cuvine in Maramures, cu chefuri, colinde, mancaruri traditionale, horinca si voie buna.

În noaptea dintre ani, satele răsună de glasul urlătorilor iar gospodăriile maramureșene se transformă în tărămuri ale credinței populare.

 

 

Share
 
Cuvânt de Învăţătură
Un om cu bună conştiinţă poate să se împrietenească cu oricine, iar cel rău se chinuieşte şi nu are linişte nici în singurătate.
parintele Arsenie Boca