Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Chestionar Ekstein Kovacs Peter

CHESTIONAR PARLAMENTARE DECEMBRIE 2012

 

1. Care este identitatea Dumneavoastră politică? Cărui segment politic îi aparţineti?

Sunt liberal.

2. Cum apreciaţi relaţia Romaniei cu Fondul Monetar Internaţional? Cum vedeţi această relaţie în perspectiva următorilor 4 ani?

Relaţie care poate fi benefică, dacă este bine negociat.

Ekstein Kovacs Peter

3. Credeţi că sistemul politic semiprezidenţial pe care îl avem în prezent este unul potrivit? Cum ar arăta unul mai bun?

Republică parlamentară.

4. Cum apreciaţi traseismul politic în legislativul romanesc? Consideraţi oportun ca acesta sa fie reglementat prin lege?

Fenomen negativ, de combătut, inclusiv pe plan legislativ.

5. Care este poziţia Dumneavoastră privind exploatarea de la Roşia Montană? Veţi vota pentru începerea proiectului?

Am iniţiat un proiect de lege pentru interzicerea exploatării prin cianuri. Contra.

6. Ce părere aveţi despre implicarea instituţiilor statului în actiuni de lobby pentru companii private - vezi cazul Basescu / RMGC?

Dezaprob.

7. Care este opinia Dumneavoastră faţă de oportunitatea exploatării gazelor de șist în România?

Nu sunt de acord.

8. Care este poziţia Dumneavoastră faţă de unele iniţiative de modificare a prevederiilor constitutionale care se referă la statutul naţional şi unitar al României?

Depinde despre ce iniţiative vorbim. Nu cred că există subiecte tabu nici în această materie.

9. Cum priviţi vehicularea prin media a ideii privind federalizarea Romaniei, sau vehicularea unor tendinţe de accentuare a diferenţelor dintre românii din Transilvania şi restul tării. Vedeţi prin aceasta un atac la unitatea statului şi impilcit la Constituţia României?

Sistemul federal, în sine, poate fi o opiune, dar nu cred că este de actualitate în acest moment. Sunt ardelean convins şi cred că ne-am descurca mai bine, dacă am avea puteri decizionale sporite. Nu se poate şi nu pun în discuţie unitatea statului Român.

10. In cazul in care contextul politic ar fi favorabil, ati susţine reunirea Basarabiei cu România?

Rspunsul este un DA hotărît.

11. După anul 1920 patrimoniul Fundației Gojdu a rămas aproape în întregime în Ungaria. Veţi face demersuri privind recuperarea acestui patrimoniu?

E o problemă juridic întortocheată. Sunt de partea respectării dreptului la proprietate indiferent că e vorba de persoane fizice sau juridice, fără deosebire de locul unde s-a deposedat cineva pe nedrept.

12. Suntem supuşi la presiuni spre legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Care este opinia Dumneavoastră faţă de acest subiect?

Nu cred să existe presiuni.

13. Conform clauzelor impuse României la aderarea în Uniunea Europeana, la 31 Decembrie 2013, vom liberaliza piaţa terenurilor, orice persoană fizică din comunitatea Europeana putând cumpăra nelimitat teren în România. Deşi tări ca Cehia sau Ungaria au reuşit să amâne aplicarea acestui moratoriu, România pare să se îndrepte implacabil spre aplicarea acestei prevederi. Ce părere aveţi despre acest subiect?

Aş solicita un răgaz în aplicarea liberalizării totale. Sunt prea mulţi oameni nevoiaşi, care ar fi tentaţi să-şi vândă proprietăţile agricole pe un preţ de nimic. Germanii şi-au restructurat agricultura în 60 de ani. După ce piaţa imobiliar agricol se va stabiliza, deabea atunci se impune deschiderea total a pieiţei.

14. Conform ordonanţei de urgenţă 31 / 2002, se interzic organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Tot în acestă lege la articolul 6, se pedepseşte cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani negarea holocaustului. Consideraţi oportun un demers legislativ care să încrimineze organizaţiile comuniste, simbolurile comuniste, cultul liderilor politici români precum şi negarea impactului criminal pe care perioada comunistă l-a avut asupra Romaniei?

Sunt decizii CEDO în materie, care cred că trebuie respectate.

15. Legea 221 / 2009 a creat cadrul legislativ prin care foştii deţinuti politici şi urmaşii acestora au fost îndreptăţiti la despăgubiri materiale şi morale. Ulterior prin ordonanţa de urgenţă nr. 62 din 2010, legea a fost modificată, plafonându-se cuantumul maxim al despăgubirilor la 10.000 de euro. Cum apreciaţi acest subiect? Care ar fi poziţia Dumneavoastră în cazul reluării discuţiilor pe această temă?

De principiu, un stat poate să stabilească limite în cazul despăgubirilor, inclusiv cele prev. de Legea nr.221/2009. Pe de altă parte, în cazul daunelor morale, instanţa de judecat este suveran de a cuantifica despăgubirile. Eu, personal, aş lăsa ca ÎCCJ să decidă o practică unitară în materie.

Share
 
Cuvânt de Învăţătură
Un om cu bună conştiinţă poate să se împrietenească cu oricine, iar cel rău se chinuieşte şi nu are linişte nici în singurătate.
parintele Arsenie Boca